Сиропирана сладка баница с орехи

Gergana TsvetanovaGergana TsvetanovaГотвач39873402
22/09/2016
"Сиропирано съвършенство за скъпи гости "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо5 752
  • Преглеждания за месеца76
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 600 г
  • мая - 1/3 кубче прясна
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 бр.
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимони - сока на 1/2 лимон
  • ванилия - 1
  • Още
  • масло - 125 г разтопено за намазване на корите
  • орехи - 300 г смлени орехови ядки за поръсване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се тесто от разтворената в прясното мляко мая, захарта, яйцата, солта, олиото, ванилията и брашното. Оставя се да втаса за 20 минути. Премесва се отново и се разделя на четири равни части, всяка се оформя на топче.

Всяко топче се разточва на кора. Взема се една кора, маже се обилно с разтопеното масло и се поръсва с орехите, отгоре се слага втората кора, която също се маже с разтопено масло. Навива се на руло, усуква се и се подрежда в намаслена тава.

Процедурата се повтаря и с останалите две кори. Баницата се оставя да втаса за 15 минути, нарязва се на парчета и се слага да се пече на 180 градуса за 30-35 минути.

Докато баницата се пече, се приготвя сиропът: захарта и водата се смесват, след като заври, се добавя лимоновия сок и ванилията.

Горещата баница се полива със студен сироп.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар