Начин на приготвяне
Активира се маята, като се разбърква в малко топло мляко с лъжица захар. В средата на брашното се оформя кладенче, сипваме маята, останалото прясно мляко, киселото мляко, половината масло, солта, яйцата без един жълтък. С него се намазва отгоре.
Замесва се еластично тесто, покриваме с кърпа, оставя се да втаса 1 час. После се разделя на три части. Първата се разточва на правоъгълник, намазва се със смес от масло и нутела разбъркани добре. Навива се на тънко руло. Втората част също се разточва на правоъгълник с размера на първото руло.
От двете страни се правят разрези като средата е цяла. Слага се навитото руло върху това с лентите, а те се сплитат върху рулото. Нарежда се в тавичка по краищата. Последното тесто се оформя на руло, също намазано с нутела, което се нарязва на шайби, нареждат се в средата на питката.
Ако искате може да направите украса от парченце тесто, отрязано от края на рулото. Оставя се да си почине 20 минути и да удвои обема си. Намазва се с разбит жълтък, поръсваме семена. Печем в загрята умерена фурна до златисто. Вкусно и шоколадово!
Коментари