Начин на приготвяне
Направете тестото за поничките, като разтворите маята и ваниловата захар в леко затопленото мляко.
Оставете на топло да втаса за около 15 мин. Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче.
Отделете малко от брашното и добавете при нужда след замесването на тестото. Изсипете в него втасалата мая, разбитото предварително яйце, заквасената сметана и маслото. Замесете меко тесто.
Добавете от отделеното брашно, ако има нужда. Сложете тестото в купа и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло да втаса докато удвои обема си.
При готовност разточете тестото с дебелина около 2 см. върху набрашнена повърхност. Изрежете с кръгла форма понички. Оставете ги да втасат, докато направите понички от цялото тесто.
Загрейте олиото на умерен огън и изпържете поничките от двете страни до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия.
Напълнете ги с конфитюр по избор и ги украсете с разтопения бял шоколад и пудра захар.
Поничките с ягодов конфитюр и шоколадова глазура са много вкусни!
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за понички с крем, казанлъшки понички или вкусни понички на фурна.