Начин на приготвяне
Маята се натрошава в хладката вода и се разбърква в купичка със захарта. Оставя се да шупне. Сипва се в брашното, добавя се киселото мляко, солта и олиото. Разбърква се с вилица, после се замесва на меко тесто. Оставяме на топло да втаса. Готовото тесто разделяме на 4-6 топчета. Всяко се разточва на елипса.
От двете страни се правят два разреза отдолу догоре около 2 см, а после се срязват на две тънки ленти, които се усукват и прищипват в единия край. Оформят се като ладии. В купа се разбиват яйцата, като се отделя половин жълтък за намазване.
Добавяме натрошеното сирене и ситно нарязан пресен магданоз. Разбърква се добре. Питките се нареждат в намазана с олио тава и се пълнят с плънката, краищата се намазват с разбит жълтък. Моцарелата се нарязва на парченца и се разпределя отгоре на всяка питка.
Фурната се загрява на 180 градуса, печем до златисто. Поднасяме топли за обяд! Добър апетит! Идеята за тези питки като ладии е на Ваня Джорджевич, за което благодаря!
Коментари