Начин на приготвяне
1. В купа сложете кубчето мая, прибавете две лъжици захар и хубаво разбъркайте, докато се втечни. Затоплете прясното мляко и сипете около една кафяна чаша. Отново разбъркайте и прибавете пресято брашно около две супени лъжици. Покрийте с чиния и оставете да се активира.
2. Счупете яйцата в купа и отделете два от жълтъците, при яйцата добавете една лъжица захар, киселото мляко и хубаво разбийте. Сипете и останалото прясно мляко с олиото.
3. Пресейте една част от брашното и лъжицата сол, направете кладенче и на тънка струйка при постоянно бъркане сипете яйчената смес, след което и активираната мая. Бъркайте с лъжица, докато започне да се отделя от купата. Изсипете на набрашнен плот и продължете да месите с ръце, колкото повече месите, толкова по добре, тестото става вкусно и пухкаво. Когато прецените, че тестото е достатъчно твърдо, го намажете с олио, както и купата, и покрийте с домакинско фолио. Оставете на топло да удвои обема си.
4. Намажете керамичните купички с разтопена мас и поръсете с малко брашно, обърнете и изтупайте да падне излишното брашно. Разделете тестото на топки - моите са от порядъка на 275 г до 300 г. Но това вие сами трябва да прецените, защото ако сложите голяма част тесто, много ще се надуят и има вероятност да не се изпекат както трябва. Най-вече зависи колко са големи купичките.
5. Разбийте двете яйца и натрошете сиренето, с помощта на вилица хубаво разбийте сместа, ако яйцата са от малките сложете 3 бр.
6. Набрашнете плота и разточете една топка тесто на максимално тънка кора. Намажете я с разтопена мас и част от плънката. Навийте на рехаво руло, усучете и завийте, сложете в една от купичките. Покрийте с фолио и сложете да втасва на топло, така процедирайте и с останалите топки тесто.
7. Хубаво втасалите питки намажете с разбитите жълтъци с малко мляко и олио. Поръсете със микса от семена и сложете да се пекат в загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути. След изваждане от фурната, ги намажете с масло.
Добър апепит!