Начин на приготвяне
Разбиваме яйцето в купа. Натрошаваме си сиренето в чиния с помощта на вилица. Нарязвам си бекона на малки парченца. Сгорещявам олиото в подходящ тиган и слагам бекона, леко го задушавам.
Беконът е от пъстрият на Пикок от Лидъл. Смесвам бекона със сиренето. В киселото мляко слагаме содата да шупне. Пресяваме си брашното в отделна купа. В нея си правим кладенче. Размекваме маслото.
В кладенчето слагаме разбитото яйце, шупналото мляко, щипка сол, захарта, маслото. Месим. Прехвърляме всичко върху набрашнен плот и доомесвам тестото. Получава се меко тесто. Оставям тестото да си почине 15 мин. Разделям го на две. Точим с точилката лист върху набрашнен плот.
Същото правим и с другата част. Слагам върху първия от плънката, като я разпределям равномерно, отгоре поставям втория. Режем с ръба на капак, леко набрашнен върху разточените листа. Питките, които режем, са в правоъгълна форма.
Четирите външни края леко ги притискаме с капака, за да не излезе плънката при пържене.Получават се питки с хубави краища. Нагряваме олио в тиган и пържим питките от двете страни. Хапваме с айран. Да ви е сладко!