Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Ефектна питка с кисело мляко

Ефектна питка с кисело мляко

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Ефектна питка с кисело мляко
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 4
26/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
65 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
105 мин.
Порции
14
"Ефектна питка с нежни рози за всякакъв весел повод!"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • вода - 280 - 300 мл хладка
  • мая - 30 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л
  • яйца - 3 бр. (като 1 жълтък е за намазване)
  • олио - 2 с.л
  • брашно - 1.1 кг
  • олио - за намазване корите
  • сусам
  • тесто за декорация
  • брашно - 60 г ако е нужно се добавя още за по твърдо тесто
  • вода - 30 мл
  • нишесте - 15 г
  • сладкарска боя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и солта. Активираме маята с малко хладка вода, захар и брашно. Разбиваме яйцата с останалата вода и останалите продукти. Замесваме средно твърдо тесто, което като натиснем с пръст трябва да се върне и изпълни дупката.

Оставяме да втаса на топло, след което го делим на 8 големи еднакви топки, за да са еднакви трябва да се теглят на кантарче и 4 по-малки топки. От осемте всяка разточваме на обла кора, събираме ги по 4 една върху друга, като ги мажем с олио, но без последните.

Така сме получили 2 четворки, режем ги на 8 триъгълника и всяко режем и мушкаме листото отдолу нагоре. Получените листа редим в голяма тава по края, а от другите 8 редим между тях. От най-малките топки отново разточваме 4 обли кори и по същия начин, но ги редим по средата, като ги доближаваме.

Оставяме питката да втасва и правим тестото за декорация като една част оцветяваме с розова боя, друга с зелена и бялото си остава бяло за малките цветчета.

Оформяме бледорозовите рози, като разточваме кора и изрязваме овални форми, които събираме по няколко и оформяме роза. Редим ги където ни харесва и мажем питката с разбития жълтък с малко вода и олио, поръсваме сусам и печем питката в загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: