Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка с извара

Питка с извара

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка с извара
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
26/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Не сме и предполагали, че само с помощта на тесто и малко търпение и сръчност могат да се направят такива великолепни питки"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (един жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 1 ч.ч
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 2 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • олио - 2 с.л
  • брашно - 1 кг
  • извара - 100 г
  • олио - за намазване на корите
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам брашното няколко пъти, най-хубаво е 3 пъти, да влезе въздух в тестото и така питката става пухкава. В купичка сипвам малко топло мляко, захарта и малко брашно, оставям да се активира маята.

Разбивам яйцата с киселото мляко и олиото. Замесвам всички продукти до получаване на хубаво еластично тесто, което оставям да втаса на топло покрито с кърпа.

Тестото разделям на 4 еднакви части, от които разточвам 4 обли кори, една голяма част за средата и малко топче за направата на листата, мрежата и цветчетата. Четирите обли кори редя една върху друга, като между тях ги мажа с олио и поръсвам с малко извара, в която съм прибавила малко сол преди това.

Изварата слагам по средата на корите, за да не се показва при завиването. Наредени една върху друга ги режа по средата на 8, но само около 6 см, до края на кръга трябва да остава поне 5 см. Всеки пласт обръщам назад и така се получава като венец. В голямата обла топка така наречена в средата също слагам извара и заоблям хубаво.

От най-малкото топче разточвам кора, от която режа мрежа, листа и изрязвам цветчета, които поставям на празните места. Питката трябва да втаса хубаво, след което я мажа с разбит жълтък, малко вода и олио. Поръсвам сусам и мак и пека питката в загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: