Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Брънч с яйца и шунка в бутертесто

Брънч с яйца и шунка в бутертесто

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Брънч с яйца и шунка в бутертесто
Снимка: marcheva14
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Силна и вкусна закуска за един ползотворен ден!"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 500 г готово
  • шунка - 230 г
  • яйца - 7 бр. + 1 бр.
  • зелен лук - 3 с.л.
  • пармезан - 2 с.л.
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер - + лют червен пипер по желание
  • ЗА НАМАЗВАНЕ НА ТЕСТОТО
  • яйца - 1 бр. + 1 с.л. сметана или прясно мляко
  • пармезан - 60 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200-220 градуса;

Форма за пай с диаметър около 23 см.

На леко набрашнен плот се разточва единият лист от размразеното бутертесто, колкото е диаметърът на тавичката. Ако залепва тестото, се набрашнява леко и точилката. Ако започне да се разкъсва по време на точенето, това не е проблем. С помощта на точилката се прехвърля в тарт-формата и с пръсти се оформя борд, а това, което остава извън формата, не се маха все още.

Половината от парчетата шунка, които са нарязани на тънки филии, се нареждат, като се застъпват едно върху друго. Поръсва се със зелен лук, пармезан, малко сол и пресен смлян черен пипер, червен пипер, а по желание може да се добави и лют червен пипер.

Счукват се едно по едно 7 бр. яйца и се поставят цели едно до друго . Всеки жълтък внимателно и леко се набожда веднъж с вилица, но се внимава да не се разлее. Между жълтъците се поставят внимателно и останалите парчета шунка.

Разточва се и другото тесто и се похлупва, като с леко набрашнени пръсти се оформя борд и се залепя с долното тесто. Минава се по края с вилица и леко се смачква, за да залепнат едно с друго. Излишното тесто се отрязва с остър нож. От остатъците на тестото, които се разточват леко, може да се изрежат фигури, които ще се залепят отгоре.

Разбива се последното яйце с 1 до 2 с.л. сметана и с четка се намазва от всички страни соленият пай. Отгоре се залепят фигурките, които също се намазват с яйце. Ръси се пармезан.

Пече се на 200-220 градуса за около 35-40 мин.

Охлажда се до 15 мин във формата и се реже на триъгълни парчета.

Брънчът с яйца и шунка в бутертесто е много вкусен.

Източник: Американска кухня

Забележка: Брънч или бранч /brunch/ означава късна закуска или ранен обяд, но винаги присъства яйце в него под каквато и да е форма, дали ще е яйца по бенедиктински, сос холандез или вид омлет, общо казано.

Препоръчвам да се пече на силните градуси, както е указано в рецептата, но накрая на печенето е добре да се включи фурната само на долен реотан и така да завърши изпичането на тази закуска.

Ползвала съм бяла италианска шунка, защото не е водна, а ако се ползва някоя от бълг. производители, е добре предварително да се подсуши, за да не се образува повече влага в тестото.

Прилагам снимки, на които ще се види как съм разположила суровите яйца за по-голяма прегледност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Благодаря, Гергана! Наистина е вкусно, хрупкаво тесто, въпреки че е готово. Споделяла съм, че готово бутер тесто по принцип не ползвам и винаги си го правя сама, на мен не ми е трудно, но изисква време и техника, но провокирана от темата на колежките за готово бутер тесто дали е вредно или не , този път и аз купих готово. Бързо е приготвянето на този брънч по този начин, а и самата рецепта така беше предложена, с готово бутер тесто.
27.09.2016 21:09
Gergana Tsvetanova
Gergana Tsvetanova
Чудесно предложение
27.09.2016 18:40