Начин на приготвяне
Фурна - 200-220 градуса;
Форма за пай с диаметър около 23 см.
На леко набрашнен плот се разточва единият лист от размразеното бутертесто, колкото е диаметърът на тавичката. Ако залепва тестото, се набрашнява леко и точилката. Ако започне да се разкъсва по време на точенето, това не е проблем. С помощта на точилката се прехвърля в тарт-формата и с пръсти се оформя борд, а това, което остава извън формата, не се маха все още.
Половината от парчетата шунка, които са нарязани на тънки филии, се нареждат, като се застъпват едно върху друго. Поръсва се със зелен лук, пармезан, малко сол и пресен смлян черен пипер, червен пипер, а по желание може да се добави и лют червен пипер.
Счукват се едно по едно 7 бр. яйца и се поставят цели едно до друго . Всеки жълтък внимателно и леко се набожда веднъж с вилица, но се внимава да не се разлее. Между жълтъците се поставят внимателно и останалите парчета шунка.
Разточва се и другото тесто и се похлупва, като с леко набрашнени пръсти се оформя борд и се залепя с долното тесто. Минава се по края с вилица и леко се смачква, за да залепнат едно с друго. Излишното тесто се отрязва с остър нож. От остатъците на тестото, които се разточват леко, може да се изрежат фигури, които ще се залепят отгоре.
Разбива се последното яйце с 1 до 2 с.л. сметана и с четка се намазва от всички страни соленият пай. Отгоре се залепят фигурките, които също се намазват с яйце. Ръси се пармезан.
Пече се на 200-220 градуса за около 35-40 мин.
Охлажда се до 15 мин във формата и се реже на триъгълни парчета.
Брънчът с яйца и шунка в бутертесто е много вкусен.
Източник: Американска кухня
Забележка: Брънч или бранч /brunch/ означава късна закуска или ранен обяд, но винаги присъства яйце в него под каквато и да е форма, дали ще е яйца по бенедиктински, сос холандез или вид омлет, общо казано.
Препоръчвам да се пече на силните градуси, както е указано в рецептата, но накрая на печенето е добре да се включи фурната само на долен реотан и така да завърши изпичането на тази закуска.
Ползвала съм бяла италианска шунка, защото не е водна, а ако се ползва някоя от бълг. производители, е добре предварително да се подсуши, за да не се образува повече влага в тестото.
Прилагам снимки, на които ще се види как съм разположила суровите яйца за по-голяма прегледност.
Коментари