Берлинки

Албена АсеноваАлбена Асенова
Мастър Шеф
686
761
2162
6
28/09/2016
"Вярваме, че всеки гост има право да бъде почерпен с топли, топли берлинки, дори неканените "
Приготвяне60 мин.
Готвене10 мин.
Общо70 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 267
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана12 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 125 мл
  • масло - 100 г
  • брашно - 500 г
  • мая - 1 пакетче суха
  • захар - 30 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • бадемова есенция - 3 - 4 капки
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се загрява в малка тенджерка, след което се разтопява кравето масло в него. Брашното се смесва със сухата мая.

Прави се кладенче и млякото и маслото се изсипват в него. Прибавят се захарта, солта, яйцето и ваниловата захар.

Замесва се меко и гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло докато удвои обема си. Втасалото тесто се набрашнява и разделя на 16 равни части.

Всяка част се разточва на кръгче. Покрива се отново с кърпа и се оставя да втаса още малко. Втасалите кръгчета се пържат в сгорещено олио от двете страни до златисто.

Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят върху хартия за да се отцедят от мазнината. Поръсват се с пудра захар. По желание могат да се напълнят с конфитюр или крем.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
04.10.2016 20:39
Бени, разгледах всички рецепти, една единствена е с 500 г брашно и с 125 мл мляко , това е тази която си пуснала и всички са с по 300 брашно и 100 мл мляко или 500 г брашно на 250 мл мляко и съответно яйцата са в повече. Изгледах и клиповете в You Tube също са с по 300 брашно на 100 мл мляко. Нямах късмет с тези понички, но аз пак ще ги направя защото ме ядосаха, че са толкова елементарни , а аз нищо не направих. Не съм доволна. Това е. Благодаря, че ми ги показа.
Поздрав! Марчева
0
0
marcheva14
marcheva14
04.10.2016 19:42
Не, Албена не се получиха така както са показани на снимката от теб. Невъзможно е. Спазила съм всички пропорции изключително точно, прясното мляко ми е немско Voll - Milch и не е то причината. При изпържването не направих "краче" както е показано, въпреки че бяха втасали достатъчно. Не са мазни, а са пръхкави с приятна коричка, но не са такива каквито очаквах. Много ми се иска някой да се хване и да ги пробва. Можеш да ми посочиш от къде е рецептата и отново да я прочета в оригинал.
Силно съм разочарована, защото се хващам да приготвям толкова сложни рецепти, които винаги са с прекрасен резултата, въпреки че ги приготвям за първи път, а тези понички-берлинки се оказаха невъзможни.
0
0
marcheva14
marcheva14
04.10.2016 17:06
Албена здравей!
Пак съм аз с питане: в момента ги работя , но млякото е малко според мен и не може да се образува хубава топка тесто, затова трябваше да добавя още 5 с.л. прясно мляко, нещо има неточност. Работя ги в стоящия миксер и тестото ми стои сухо и ронливо. Горе-долу го пооправих, сега втасват, но според мен си е сухо. Обичам рецепти които са с грамажи и само такива ползвам, на нищо друго не се доверявам, защото от каф. чашка до чаена чаша при всеки има огромна разлика. Единствената грешка която допуснах бе, вместо да сложа течна ванилия сложих една гръцка със захар и канела и тестото ми стана по тъмно но това не е проблем. Направих и един разкошен крем за да ги напълня, но ако не станат ги хвърлям и снимки - няма и ще ви пусна рецепта за този фантастичен крем.
Отивам да чакам да втаса тестото, може би е тръгнало.
Поздрав! Марчева
0
0