Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Пилешки воденички с кисело мляко и майонеза на фурна

Пилешки воденички с кисело мляко и майонеза на фурна

Пилешки воденички с кисело мляко и майонеза на фурна
Снимка: Илияна Димова
6 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Много крехки, ароматни и топящи се в устата."

Необходими Продукти

  • пилешки воденички - 600 г
  • майонеза - 3 с.л. с вкус горчица
  • кисело мляко - 5 с.л. с връх
  • краве масло - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • лук - 1 ч.л. настърган
  • бульон - 1/2 ч.ч. и 1/2 к.ч. от варене на воденичките
  • нишесте - 1 ч.л. натурално
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме воденичките. Почистваме от ципи и песъчинки и отново измиваме с течаща вода. Слагаме воденичките в тенджера, наливаме вода и варим 30 минути. Бульона от варене запазваме.

В огнеупорен съд с капак слагаме майонеза / 3 с.л. /. Когато нямаме майонеза с вкус на горчица, може да сложим трапезна майонеза, смесена с лъжичка горчица. Към майонезата прибавяме кисело мляко / 5 с.л./ и нишесте натурално / 1 ч.л./. Подправяме с черен пипер на вкус и малко сол /понеже майонезата е солена /. Наливаме 1/2 ч.ч. бульон от сварените воденички. Разбъркваме хубаво.

Отцедените от бульона воденички сипваме в подходящ съд - тенджерка или касерола. Прибавяме настърган лук /1 ч.л./, ръсваме черен пипер, слагаме краве масло / 1 с.л./ и наливаме 1/2 к.ч. бульон от воденичките. Задушаваме, докато течността изври. Разбъркваме няколко пъти и сипваме при млякото и майонезата.

Смесваме добре, слагаме капак и поставяме в студена фурна. Включваме на 200 градуса и печем до готовност / След 15-20 минути вече сосът започва да ври и за по-течна консистенция готвим още 10-15 минути, а ако искаме сосът да е по-плътен, удължаваме времето на готвене/.

Може преди да извадим от фурната, да махнем капака и леко да запечем.

Поднасяме ястието с пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: