Начин на приготвяне
Направете сиропа, като сложите на котлона тенджера с водата и захарта, разбъркайте и оставете да кипне.
Измийте лимона много добре с гореща вода и настържете кората му. Сложете я в сиропа заедно с ванилията. Варете до получаване на захарен сироп около 15 мин. Махнете от котлона и оставете да се охлади.
Намажете тавата с малко от маслото, а останалото разтопете.
Разделете корите на три равни части. На дъното на тавата сложете едната част кори, поръсете с половината грис и разпределете половината орехи.
Захлупете с втората част кори, поръсете с останалия грис и орехи и накрая покрийте с последната част кори.
Вземете остър нож и разрежете баклавата на ромбове, парчета или както ви харесва.
Полейте баклавата с разтопеното масло, разпределете го, така че да покрие цялата повърхност.
Сложете тавата във фурната и изпечете баклавата на 180 градуса до златисто.
Готовата баклава залейте със студения сироп и оставете на хладно да поеме течността и да се сиропира.
Баклавата с грис и орехи е готова.
Коментари