Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и в него разтворете половин кубче прясна мая заедно с една лъжичка захар и лъжица брашно, разбъркайте и оставете да шупне на топло.
Пресейте брашното и направете кладенче в средата, добавете разбитите яйца, сол, захарта, маслото, ванилията и сока и кората на един портокал.
Замесете тесто, като смесите продуктите и добавяте от маята до пълното и поемане и образуване на меко и гладко тесто. Покрийте и оставете да втаса за час.
Готовото тесто разделете на две, всяка част разточете на правоъгълна кора с дебелина няколко милиметра.
Намажете двете кори с течния шоколад и навийте всяка на руло, като започнете навиването от дългата и част.
Нарежете рулата на еднакви по дебелина колелца, подобни на охлювчета.
Сложете в тава хартия за печене и наредете охлювчетата под формата на елхичка, като започнете най-отгоре и продължавате да редите, като увеличавате броя им на всеки следващ ред.
Намажете ги с жълтък и оставете да втасат още 30 мин.
Сложете втасалите охлювчета във фурната на 170 градуса за 30 мин да се изпекат.
Извадете, охладете, поръсете с пудра захар и сложете плодчета портокал за украса.
Бележки: Формата не се получи много сполучлива, но пък създава празничен ефект. Може да отделите малка част от тестото и да направите малки подаръчета и други подходящи елементи за каквито се сетите.