Питка за рожден ден - Ваня

Ваня ГеоргиеваВаня ГеоргиеваГуру1493140615275
09/10/2016
"Пожелайте на някого честит рожден ден с тази ароматна и пухкава питка "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 317
  • Преглеждания за месеца67
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да получите хубаво бухнала питка трябва първо да активирате маята с 1 к.ч топло мляко, 1 с.л захар и 1 с.л брашно. Пресявате брашното и замесвате средно твърдо еластично тесто. Оставяте да втаса в топло помещение, покрито с фолио или найлон.

Когато тестото удвои обема си може да оформите като разделите тестото на 4 топки като 1 най-голяма, 1 малко по малка от голямата, 1 средна и една малка. От най-голямата разточвате 3 обли кори, мажете и редите една върху друга без последната. Разрязвате центъра на 8 без краищата и обръщате всеки триъгълник като подвивате.

От другата топка отново по същия начин оформяте като разрязвате всеки триъгълник отделно и редите в центъра между предните листа. От третата топка разточвате кора, мажете с олио и навивате на руло, режете на 2 по дължина и усуквате, поставяте около листата. От най-малката топка оформяте хубаво гладко топче, което слагате за център.

Покривате питката и оставяте да втаса, през това време правите тестото за декорация от което изрязвате букви и цветя. След като втаса питката я мажете с разбития жълтък, мляко и олио, посипвате със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар