Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Бриош – Brioches от моята кухня

Бриош – Brioches от моята кухня

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Бриош – Brioches от моята кухня
Снимка: marcheva14
5 / 6
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Всяка уважаваща себе си домакиня трябва поне веднъж пред живота си да приготви бриош, а с тази рецепта това далеч не е мисия невъзможна"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл със стайна температура
  • мая - 7 г суха бързодействаща
  • брашно - 530 г меко
  • яйца - 2 бр. L
  • масло - 75 г стайна температура нарязано на кубчета
  • сол - 1/4 ч.л.
  • лимонова кора
  • канелена захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се само с миксер. Книжни капсули - среден размер. Тава- мъфин форма.

В топлото мляко се разтваря маята докато образува по края малки мехурчета. Излива се в купата на миксера, прибавят се яйцата предварително леко разбити и лимоновата кора. Разбърква се с шпатула. Добавя се пресятото брашно, захарта и солта.

Пуска се миксерът на бавно обороти за 3-4 мин. докато се обединят съставките. Без да се спира, постепенно се добавят парчетата масло и се разбърква на средни обороти за 5 до 6 мин. докато всичкото масло се усвои от тестото и то да започне да се намотава по бъркалките. То трябва да е гъста, гладка, лепкава маса.

Прехвърля се в дълбока купа, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за една нощ.

На сутринта се изважда слага се на набрашнен плот и се дели на две части. Всяка част леко се премесва. Докато се работи с едната част другата се прибира обратно в хладилник. С тестото се работи много лесно, докато е студено, ако започне да се лепи се връща в хладилник за кратко време.

Оформят се по следния начин: Взима се топка тесто около голяма кайсия, търка се между дланите, като се изтънява в единия край, но се оставя малко топче накрая на тестото.

Слага се на плота, прави се дупка с пръст в голямата топчица да се пробие и това вратле с малката топка се промушва отдолу през дупката и се оформя с ръце в кръгла форма.

Поставя се в книжни капсули и в мъфин формата. Намазват се с жълтък и се оставят да втасат отново за 30 мин. Преди печенето отново се намазват с жълтък, поръсват се обилно с канелена захар или едра захар и се пече на 170-180 градуса за около 25-20 мин. до златисто-кафяво.

Бриош – Brioches от моята кухня е много вкусен.

Източник: Cause It`s Always Delicious

Забележка: Традиционно бриошите нямат пълнеж, но може и да се сложи по желание. За по-силен аромат аз добавих и две капки есенция Fiori Di Sicilia аромат на портокал и ванилия. Купих си я от Италия, но може и тук да се закупи от италианските магазини.

Кифличката е подобна на козуначен десерт, но тестото е много по-пухкаво, по-въздушно и много вкусно. От това количество ми излязоха 12 бриоша в книжни капсули и от останалото тесто, което оставих в хладилника, направих един голям бриош, който поставих в голяма книжна капсула.

Тестото в началото след разбъркване в миксера е силно лепкаво и е невъзможно да се работи с него, но след престой от 1 нощ в хладилник на сутринта е леко, пухкаво и е удобно за работа. Аромат, освен това което съм посочила, може да се сложи и ванилия екстракт или друг аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Rummy, вярно че са прекрасни, благодаря, ама на, никой не ги повтори, то това е целта, някой и друг да ги спретне. Не са сложни, лесно се работи тестото и е много приятно на допир.
03.05.2017 00:32
1
Rummy Arizankoska
Rummy Arizankoska
Супер изглеждат!

03.05.2017 00:26
marcheva14
marcheva14
Благодаря, момичета.!
За първи път ги направих много са лесни, няма трудност никаква, а на всичкото отгоре са и много вкусни. Ще се радвам ,ако някоя от вас качи собствена снимка. За обяснения относно оформлението винаги съм готова да помогна, но има и клипове и ще се ориентирате как точно става, елементарно е.
09.10.2016 22:31
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Браво! Много апетитно изглеждат и някой ден като остана свободна ще пробвам рецептата!
09.10.2016 22:09
Илияна Димова
Илияна Димова
Много апетитни, не съм приготвяла , гледала съм как Жак Пепен ги приготвя в кулинарното си предаване
09.10.2016 14:46
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Изглеждат много вкусни! Поздравления!
09.10.2016 14:14