Начин на приготвяне
Попската яхния със свинско от моята кухня съм я приготвила в тенджера под налягане.
Свинското се нарязва на хапки, като се почиства, ако има някъде жилки. В самата тенджера под налягане без капак се прибавя олиото, месото нарязано на хапки, двете глави лук наситнени и се задушават докато месото остане на мазнина.
Залива се с виното и се оставя за минута за да се изпари и да остане аромата му. Добавя се пресован чесън или много ситно накълцан, доматите, дафинов лист, бахар и микс пипер, червен пипер.
Добавя се вода и се захлупва с капака на тенджерата за да се сготви за около 25 минути на умерен огън.
Отваря се и се добавят малките почистени лукчета, ако е необходимо се добавя още малко вода и отново се захлупва за около 10 мин.
След като е готова яхнията, за аромат се добавя и бучка масло. Сервира се.
Източник: Българска кухня
Забележка: За да не лютят лукчетата на очите се поставят във фризера за да се изстудят много, но не и да замръзнат. Това се отнася и за големи глави лук.