Начин на приготвяне
Почистете и обелете картофите и пащърнака. Нарежете ги на парчета и сложете в тенджера под налягане. Сипете вода колкото да ги покрие, посолете, сложете лъжичка захар и затворете тенджерата.
Поставете на котлона и кипнете, когато заври намалете котлона на средна температура и варете 15 мин. Загрейте млякото.
Изкарайте налягането от тенджерата, махнете внимателно капака и прецедете зеленчуците.
Сложете ги в купа, добавете маслото, сол и пипер на вкус и разбъркайте с миксер, като постепенно добавяте от топлото мляко.
Сипете толкова мляко, колкото желаете да е гъсто пюрето. Накрая поръсете с малко индийско орехче и поднесете като гарнитура към месо или риба.