Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свинско контра филе шпиковано

Свинско контра филе шпиковано

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Свинско контра филе шпиковано
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Ароматно и сочно контра филе, което ще ви плени"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г контрафиле
  • горчица - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • черен пипер - 1 щипка на зърна, микс
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 3 щипки
  • пеперончино - 1 ч.л.
  • моркови - 1 - 2 бр .
  • чесън - 2 скилиди
  • чушки - 1 бр. светло зелена
  • зехтин - за запечатване + 50 г масло
  • червено вино - 100 мл
  • гарнитура
  • картофи - 1 кг
  • масло - 200 - 250 г
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се измива под студена вода, докато побелее. Подсушава се в домакинска хартия. С много остър, тесен и дълъг нож се отстраняват ненужните мазнини, въпреки че при контра филето почти няма такива. Морковите се почистват и нарязват на по-дълги кубчета, чесънът се нарязва на филийки, а чушката - на дълги и тесни пръчици.

С нож се правят разрези и във всеки разрез се поставя по парче морков, зърно черен пипер, после друг разрез само с чесън и зърна черен пипер, след това с чушка, като се редуват от всички страни на филето до изчерпването им. Това, което остава в повече, ще се прибави в съда към печенето на свинското месо.

Готовото шпиковано месо се посолява със сол и черен пипер. В малка купичка се сипва малко зехтин, прибавя се мащерката, пеперончиното, горчицата и с четка се намазва дебело цялото месо. Оставя се за няколко часа в хладилник или за цяла нощ за да поеме ароматите на подправките.

След като е преседяло достатъчно време, се запечатва в тенджера със зехтин и масло от всички страни до получаване на кафява коричка. Деглазира се соса с 100 мл хубаво червено вино. Запърженото месо се слага в подходящ съд, залива се със соса и се пече на 170 -180 градуса за около 1 и 1/2 ч. Охлажда се и тогава се нарязва с остър и плосък нож на филии.

Гарнитурата за печеното свинско е от сварени картофи смачкани с преса и добавено масло и индийско орехче за аромат. Разбърква се по-дълго време с пресата за картофи, за да поеме въздух и на стане на пух. Прясно мляко при направата на картофено пюре не ползвам.

Източник: рецептата на мама

Забележка: ползвала съм хубаво червено вино Каберне Совиньон. На едната снимка показвам в какъв съд е запечено шпикованото филе. Ако не се разполага с подобен спокойно може да се ползва и дълбока йена.

Свинското контра филе шпиковано е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: