Начин на приготвяне
Месото се измива под студена вода, докато побелее. Подсушава се в домакинска хартия. С много остър, тесен и дълъг нож се отстраняват ненужните мазнини, въпреки че при контра филето почти няма такива. Морковите се почистват и нарязват на по-дълги кубчета, чесънът се нарязва на филийки, а чушката - на дълги и тесни пръчици.
С нож се правят разрези и във всеки разрез се поставя по парче морков, зърно черен пипер, после друг разрез само с чесън и зърна черен пипер, след това с чушка, като се редуват от всички страни на филето до изчерпването им. Това, което остава в повече, ще се прибави в съда към печенето на свинското месо.
Готовото шпиковано месо се посолява със сол и черен пипер. В малка купичка се сипва малко зехтин, прибавя се мащерката, пеперончиното, горчицата и с четка се намазва дебело цялото месо. Оставя се за няколко часа в хладилник или за цяла нощ за да поеме ароматите на подправките.
След като е преседяло достатъчно време, се запечатва в тенджера със зехтин и масло от всички страни до получаване на кафява коричка. Деглазира се соса с 100 мл хубаво червено вино. Запърженото месо се слага в подходящ съд, залива се със соса и се пече на 170 -180 градуса за около 1 и 1/2 ч. Охлажда се и тогава се нарязва с остър и плосък нож на филии.
Гарнитурата за печеното свинско е от сварени картофи смачкани с преса и добавено масло и индийско орехче за аромат. Разбърква се по-дълго време с пресата за картофи, за да поеме въздух и на стане на пух. Прясно мляко при направата на картофено пюре не ползвам.
Източник: рецептата на мама
Забележка: ползвала съм хубаво червено вино Каберне Совиньон. На едната снимка показвам в какъв съд е запечено шпикованото филе. Ако не се разполага с подобен спокойно може да се ползва и дълбока йена.
Свинското контра филе шпиковано е готово.