Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Печено Свинско»Свинско Контра Филе с Гъбен сос

Свинско Контра Филе с Гъбен сос

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Свинско Контра Филе с Гъбен сос
Снимка: marcheva14
1 / 7
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
260 мин.
Порции
6
"Свинско Контра Филе с Гъбен сос или поема за сочното свинско, което всеки иска да опита"

Необходими Продукти

  • свинско контрафиле - 2 парчета месо по 800 г
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • горчица - 3 ч.л.
  • кетчуп - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • меласа от нар - 3 ч.л. (може да се намери в магазинната мрежа )
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • сол - 1 ч.л.
  • червено вино - 100 мл сухо
  • соев сос - 50 мл
  • вода - 100 мл
  • салвия - 3 - 4 листа
  • чесън - 4 - 5 бр. цели глави
  • печурки - 200 г
  • масло - 60 г
  • нишесте - 1 ч.л. неутрално
  • зеленчуков бульон - 250 мл (може гореща вода)
  • ГАРНИТУРА
  • картофи - около 1 - 1.2 кг
  • прясно мляко - 50 мл
  • масло - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското контрафиле се почиства от мазнините и жилки, ако има такива. Подсушава се с домакинска хартия от всички страни.

Сгорещява се мазнината и месото се поставя да се запечата от всички страни за по 2 мин. Не трябва да остава сурово месо.

Изважда се и се поставя в тавичка за печене, а тиганът се остава встрани, защото той ще ни трябва отново, но по-късно.

В купа се смесват горчицата, кетчупът, киселото мляко, сос от нар /меласата от нар, прясно смлян черен пипер, кимион и солта. С тази смес се намазва отвсякъде месото на тънък слой. Наливат се и течностите в тавата, така че да не отмият подправките.

Почистват се главите чесън от мустаците, а в края опашката се срязва - да се освободят връхчетата, защото след това по-лесно излизат изпечените скилидки чесън. Прибавят се в тавата.

По идея на Джейми Оливър се намокря хартия за печене под течаща вода. Смачква се в шепа, изстисква се и се покрива месото, така че краищата на хартията да остават вътре, да не излизат отвън от тавичката. Отгоре се покрива плътно с два листа алуминиево фолио, като се притискат краищата към ръбовете на тавата, така че да не излиза пара по време на печенето.

Поставя се във фурна на 220 градуса и след като заври се намалява температурата до 140 градуса. Готви се за около 3.5 - 4 часа. По този начин на бавно готвене се приближава до бавноготвещия слоукукър.

След като отмине това време тавата се изважда от фурната, развива се и се прехвърля печеното месо в подходящ съд. Покрива се плътно с алуминиево фолио. Когато се прехвърля не се забожда с вилица, а се ползва лопатка.

Връща се тиганът на котлона отново. Поставят се гъбите с 20-30 мл вода да се задушават, посоляват се.Трябва да останат напълно на мазнина. След това се налива 1 ч. ч. бульон или гореща вода и се оставя да се редуцира до 1/3 от течността.

Изстискват се 2-3 от печените глави чесън в соса от печеното свинско и се размачкват хубаво. Прецежда се през голяма цедка, като се претрива с лъжица, за да бъде по-фин. Прибавя се към гъбите, изчаква се да заври отново и се сгъстява с ч.л. нишесте, размито в малко студена вода. Изключва се котлонът.

В гъбения сос се добавя парчето масло и се разбърква, докато се стопи. Заливат се парчетата месо със сос и се покриват за 10 мин. с капак преди да се разреже.

Гарнитура

Картофите се обелват и нарязват на еднакви големи кубчета. Заливат се с достатъчно подсолена вода и се оставят на котлон, докато се сварят. Изцеждат се и с ръчната преса за картофи се намачкват.

Прибавя се и горещото прясно мляко и маслото на кубчета. Смачкването с пресата продължава, докато се получи фино картофено пюре, около 15 -20 мин.

Свинското Контра Филе с Гъбен сос е готово.

Източник: pep-4o blogspot Пепа Стоева - Храна за мойте канибали

Тази рецепта е от моята добра приятелка Пепа Стоева - прекрасен кулинар и за нея тайни за приготвяне на различни видове меса няма, независимо дали месото е от дивеч или друг вид, винаги е с прекрасен резултат. Пепи, благодаря за рецептата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: