Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка от невероятно тесто

Питка от невероятно тесто

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Питка от невероятно тесто3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Златна питка, замесена с меко тесто, много любов и 1 с.л. вълшебство"

Необходими Продукти

  • брашно - 1500 г
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 с.л
  • мед - 1 с.л
  • мая - 42 г
  • оцет - 1 с.л
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 300 г
  • масло - 100 г
  • семена - за поръсване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 1200 г от брашното и направете кладенче в него. Останалото брашно оставете за допълване.

Разтворете маята в затопленото прясно мляко, сложете лъжица брашно и меда. Разбъркайте и оставете маята да шупне и увеличи обема си.

Сложете в кладенчето на брашното сол, яйцата, оцет, киселото мляко. Започнете да замесвате тесто, като сипвате от маята до пълното и поемане. Ако е необходимо добавете още малко течност или брашно до получаване на твърдо еластично гладко тесто.

Докато месите тестото го ударете 100 пъти в масата. Това ще направи тестото въздушно, меко и изключително пухкаво.

Покрийте тестото и оставете на топло да втаса и удвои или утрои обема си, за час. Готовото тесто премесете и оформете на питка по желание.

Сложете в тава, намажете с жълтък, поръсете със семена и оставете отново да втаса за 30 мин. За това количество тесто ще ви трябва тава не по малка от 40 см в диаметър.

Пуснете фурната на 170 градуса и печете за 40-45 мин. Питката от невероятно тесто е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: