Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладка вода със захарта и когато шупне, се сипва в средата на пресято брашно.
В киселото мляко се разбърква содата за хляб и се добавя в сместа. Прибавят се останалите продукти и се замесва средно меко тесто. Оставя се в намазана с олио торба в хладилника да втаса за 1 нощ, но може да се работи и веднага след като втаса.
Разделя се на на 8 топки. Първите три се точат на кръгли кори с диаметър на тавата около 28 см, нарязват се на 8 триъгълника и в средата на всеки се прави разрез. Връхчето се промушва отдолу-нагоре и се навиват на рулца. Нареждат се по края на тавата.
Втората тройка топки също се разточва на кръгли кори с по малък диаметър, нареждат се една върху друга и нарязваме на 8 триъгълника с разрез в средата. Оформят се листенца, като връхчето се промушва през разреза и нареждаме между кифлите.
Седмото топче се точи на правоъгълник, нарязва се от едната страна на ленти по 1 см като гребен и навиваме на руло. Поставя се като венец в тавата. Последното топче се разделя на две части от тях се точат два правоъгълника и се навива на рулца. Нарязват се на малки парченца и с тях се запълва празното място и в средата като цвете.
Оставя се оформяна за 20 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и поръсваме семена. Печем питката в умерена фурна 170 °C около 40 минути до готовност.
Изважда се, намазваме с бучка масло и покриваме с кърпа. Тестото може да стои в хладилника до 7 дни, не повече, и да се приготвя от него питки, мекици, пици и други.
Питката с лудо тесто е готова.