Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта със сметана и череши

Шоколадова торта със сметана и череши

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Шоколадова торта със сметана и череши1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12-14 парчета
"Нежна, като обяснение в любов Но много по-вкусна"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 5 броя
  • захар - 120 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • брашно - 50 г
  • какао - 40 г
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • прясно мляко - 150 мл
  • за ваниловия крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • нишесте - 65
  • ванилия - 1 шушулка
  • захар - 100 г
  • шоколад - 100 г бял
  • сметана - 200 мл за разбиване
  • череши - 1 консерва коктейлни, отцедени от компот или пресни
  • сладко - от череши
  • вишновка - за поръсване на блатовете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите блата, отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със ваниловата и кристалната захар. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото и ги разбийте към яйцата. При непрекъснато биене добавете прясното мляко (150 мл). Накрая разбъркайте сместа с разбитите на сняг белтъци с малко захар. Разделете сместа на 2 и изпечете блатовете в предварително загряна фурна на 180 градуса за около 20 минути. Може да изпечете 1 цял блат за 30 минути и после да го разделите на 2 отделни.

За крема разтворете нишестето в малко от млякото, а останалото сложете на котлона заедно със захарта и 1 остъргана шушулка ванилия. Щом кипне, го махнете от котлона, отстранете шушулката и разбъркайте с нишестето. Върнете на котлона и бъркайте, докато се сгъсти. След това разбъркайте с натрошения бял шоколад и махнете от котлона. Оставете да изстине много добре крема и го разбъркайте с предварително разбитата сметана.

В поднос сложете първи блат и го напръскайте хубаво с вишновката. Сложете пласт крем, отгоре разпределете от сладкото от череши и коктейлни череши, намажете пак с крема, докато се покрие, сложете втори блат, отново напръскайте с вишновка и покрийте цялата торта с крем. Направете украса по желание и сложете тортата за 2 часа на хладно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
47
30
21
10
Дай твоята оценка: