Начин на приготвяне
Бисквитите трябва да се натрошат на по-дребни парчета или да са смлени.
800 мл прясно мляко се слагат на котлона да заври.
В купа се смесват захарта, пудинга и нишестето. Разбърква се хубаво. След това към тях се прибавя постепенно 200 мл прясно мляко. Бърка се хубаво, за да се получи еднородна смес. Не трябва да има бучки.
Когато млякото заври, се изсипват към него на тънка струя сместа от захарта, пудинга и нишестето.
Бърка се непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Сгъстеният крем се сваля от котлона и към него прибавяме готварската сметана и предварително разтопеното масло.
Маслото се прибавя на тънка струя при непрекъснато бъркане. След това се разделя на три равни части.
Черният шоколад се разтопява на водна баня с 3-4 супени лъжици прясно мляко. Същото се прави и с млечния шоколад.
Към първата част се добавят бисквитите и настърганата кора на лимона. Разбърква се хубаво.
Към втората част се добавя разтопен млечен шоколад. Отново разбъркайте хубаво, да се получи еднородна смес.
И към третата част се прибавя разтопен черен шоколад. Разбъркайте.
Сглобване на тортата: Във форма за торта с падащо дъно се слага първо сместа с бисквитите. С лъжица се притиска леко към дъното на формата.
Отгоре се слага вторият крем с млечния шоколад и накрая крема с черния шоколад.
С леко мокра лъжица се заравнява отгоре тортата и се слага за няколко часа в хладилника да стегне.
За глазурата: След като стегне тортата се приготвя глазурата.
За нея в купа се натрошават двата шоколада, на малки парчета. Готварската сметана се загрява и се изсипва при шоколадите. Бърка се хубаво, да се получи еднородна смес.
С нея се залива тортата и се прибира отново в хладилника. След като стегне се украсява.
Аз използва бонбони Черноморец, като ги нарязах на по-малки парчета. Пуричките ги начупих на две-три по-малки.
Подредих ги по средата на шоколадовата торта.
Разтопих още съвсем малко шоколад на водна баня. С разтопения шоколад поръсих отгоре. Оставих в хладилник да стегне и той.
Шоколадовата торта с бисквити и сметана е готова.