Начин на приготвяне
Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се киселото мляко и се разбърква. Брашното се пресява в купа с бакпулвера, какао и ванилия.
Яйчената смес се добавя към брашното и останалите сухи съставки. С дървена лъжица се разбърква до смес без бучки. Тава се намазва с малко олио и се поръсва с брашно. Сместа се изсипва в тавата и се пече в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути до суха клечка.
За крема разбийте белтъците с половината захар до сняг. Останалата захар сложете в купа със сметаната и разбъркайте с лъжица.
Не ползвайте миксера за сметаната, защото ще се втечни и трудно ще стегне след това. Съединете сметаната и разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркайте. Извадете и охладете сладкиша.
Сметаново-белтъчният крем се слага върху студения сладкиш, изравнява се, така че да е равномерно покрито навсякъде и се оставя в хладилника за едно денонощие. Украсете по желание, аз използвах захарни пръчици.
Бележки: За този сладкиш най-подходяща е форма или тава с диаметър най-много 26 см, аз използвах по-широка тава и сладкишът не успя да бухне достатъчно. Чаената чаша е 200 мл.