Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с белтъчно-сметанов крем

Сладкиш с белтъчно-сметанов крем

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Сладкиш с белтъчно-сметанов крем3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Още един сладкиш ще бъде добавен към списъка с най-любими сладкиши, само първо да си го доядем парчето"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • какао - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • жълтъци - 3 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • за крема
  • заквасена сметана - 800 г
  • яйца - 3 бр. белтък
  • захар - 8 с.л.
  • захарни пръчици - за украса
  • олио - за намазване
  • брашно - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се киселото мляко и се разбърква. Брашното се пресява в купа с бакпулвера, какао и ванилия.

Яйчената смес се добавя към брашното и останалите сухи съставки. С дървена лъжица се разбърква до смес без бучки. Тава се намазва с малко олио и се поръсва с брашно. Сместа се изсипва в тавата и се пече в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути до суха клечка.

За крема разбийте белтъците с половината захар до сняг. Останалата захар сложете в купа със сметаната и разбъркайте с лъжица.

Не ползвайте миксера за сметаната, защото ще се втечни и трудно ще стегне след това. Съединете сметаната и разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркайте. Извадете и охладете сладкиша.

Сметаново-белтъчният крем се слага върху студения сладкиш, изравнява се, така че да е равномерно покрито навсякъде и се оставя в хладилника за едно денонощие. Украсете по желание, аз използвах захарни пръчици.

Бележки: За този сладкиш най-подходяща е форма или тава с диаметър най-много 26 см, аз използвах по-широка тава и сладкишът не успя да бухне достатъчно. Чаената чаша е 200 мл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: