Начин на приготвяне
Почистете тиквата от семките и корите, нарежете на големи парчета и я сложете в тава. Поръсете всяко парче със захар и сипете чаша вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете на 180 градуса за 40 мин., махнете фолиото и допечете още 15 мин до готовност. Според фурната времето за печене на тиквата може да варира, преценете наглеждайте периодично.
Направете крема като в касерола сложите 300 мл от млякото заедно със захарта и маслото. Сложете на котлона и оставете да кипне. Разбийте яйцето с останалото мляко и брашното.
Сипете яйчената смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане при млякото, като внимавате да не се пресече и загори. Бъркайте до сгъстяване и получаване на гладък крем. Накрая ароматизирайте с ванилия и махнете от котлона. Извадете тиквата, пасирайте я и добавете към крема. Разбъркайте и оставете крема да се охлади.
Разбийте сметаната, вземете една част от нея и я смесете с крема, като бъркате внимателно в една посока, след което добавете останалата част и разбъркайте отново много внимателно.
Вземете десертни чашки, купички или каквито съдове имате и на дъното им натрошете по две бисквити, сипете от тиквения крем и отгоре декорирайте със стрити на прах бисквитки.
Коментари