Начин на приготвяне
Измиват се дюлите и с помощта на четка се премахват мъхчетата им по кората. Отстранява се сърцевината им и се поставят в студена вода за да не потъмняват.
Орехите се накълцват с нож на едри парчета. Стафидите се измиват и подсушават.
В купа се смесват орехите, меда, стафидите, канелата, лимоновия сок и кората - настъргана. С получената смес се пълнят дюлите, като на всяко дъно се поставя и малко парче от лимоновата кора, за да се затвори дъното им. Поставят се в тавичка, застлана с алуминиево фолио и се покриват отново с алуминиево фолио.
Пече на 180 градуса за около 40-50 минути, с вентилатор, като 10 минути преди времето алуминиевото фолио отгоре се премахва за да хванат и малко загар. Охлаждат се и се поръсват с пудра захар.
Пълнените цели дюли запечени във фурна са много вкусни.
Източник: Българска кухня
Забележка: Дюлите се почистват от сърцевината им много трудно, но ще пусна снимка на един елементарен уред, с който почиствам и сърцевината на ябълките или други плодове, за да е по-ясно, смятам че всички разполагате с такъв, но се въоръжете и с много остро ножче.
Хубаво е отворът им да бъде по-широк, за да може да се постави повече плънка. Този мед, който е посочен в рецептата, като сладост за мен е достатъчен, обичам да усещам и киселинността им, но ако някой обича по-сладко, може да се залеят отгоре и с по 1 ч.л мед или повече.
Коментари
лед някой и друг ден ще започнем ябълките и хубавите тикви.