Начин на приготвяне
Работи се само с миксер. Книжни капсули - среден размер. Тава- мъфин форма.
В топлото мляко се разтваря маята докато образува по края малки мехурчета. Излива се в купата на миксера, прибавят се яйцата предварително леко разбити и лимоновата кора. Разбърква се с шпатула. Добавя се пресятото брашно, захарта и солта.
Пуска се миксерът на бавно обороти за 3-4 мин. докато се обединят съставките. Без да се спира, постепенно се добавят парчетата масло и се разбърква на средни обороти за 5 до 6 мин. докато всичкото масло се усвои от тестото и то да започне да се намотава по бъркалките. То трябва да е гъста, гладка, лепкава маса.
Прехвърля се в дълбока купа, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за една нощ.
На сутринта се изважда слага се на набрашнен плот и се дели на две части. Всяка част леко се премесва. Докато се работи с едната част другата се прибира обратно в хладилник. С тестото се работи много лесно, докато е студено, ако започне да се лепи се връща в хладилник за кратко време.
Оформят се по следния начин: Взима се топка тесто около голяма кайсия, търка се между дланите, като се изтънява в единия край, но се оставя малко топче накрая на тестото.
Слага се на плота, прави се дупка с пръст в голямата топчица да се пробие и това вратле с малката топка се промушва отдолу през дупката и се оформя с ръце в кръгла форма.
Поставя се в книжни капсули и в мъфин формата. Намазват се с жълтък и се оставят да втасат отново за 30 мин. Преди печенето отново се намазват с жълтък, поръсват се обилно с канелена захар или едра захар и се пече на 170-180 градуса за около 25-20 мин. до златисто-кафяво.
Бриош – Brioches от моята кухня е много вкусен.
Източник: Cause It`s Always Delicious
Забележка: Традиционно бриошите нямат пълнеж, но може и да се сложи по желание. За по-силен аромат аз добавих и две капки есенция Fiori Di Sicilia аромат на портокал и ванилия. Купих си я от Италия, но може и тук да се закупи от италианските магазини.
Кифличката е подобна на козуначен десерт, но тестото е много по-пухкаво, по-въздушно и много вкусно. От това количество ми излязоха 12 бриоша в книжни капсули и от останалото тесто, което оставих в хладилника, направих един голям бриош, който поставих в голяма книжна капсула.
Тестото в началото след разбъркване в миксера е силно лепкаво и е невъзможно да се работи с него, но след престой от 1 нощ в хладилник на сутринта е леко, пухкаво и е удобно за работа. Аромат, освен това което съм посочила, може да се сложи и ванилия екстракт или друг аромат.
Коментари
За първи път ги направих много са лесни, няма трудност никаква, а на всичкото отгоре са и много вкусни. Ще се радвам ,ако някоя от вас качи собствена снимка. За обяснения относно оформлението винаги съм готова да помогна, но има и клипове и ще се ориентирате как точно става, елементарно е.