Начин на приготвяне
Пилето се почиства и измива. С помощта на нож се разрязва от към гърба.
Кожата на пилето леко се отлепва, като се внимава да не се скъса. Целта е да овкусим пилето и месото му, като поръсим с подправки и под кожата.
В тавичката, в която ще се пече пилето, постиламе хартия за печене или алуминиево фолио, отгоре се изсипва морската сол.
Кората на лимона се настъргва и заедно с листенцата пресен розмарин се размесва с морската сол.
Пилето се пръсва с подправките - черен пипер, пушен червен пипер, чубрица, едро смлян лют червен пипер на вкус, като част от тях се втриват и под кожата. Сол не се слага, тъй като пилето ще си поеме достатъчно при печенето от морската сол.
Пилето се прехвърля в тавичката за печене върху солта.
Лимонът се разрязва на половинки, пилето се полива със сока от едната половинка, а другата половинка се нарязва на колелца. Колелцата се подпъхват под бутчетата и крилцата.
Маслото се нарязва на тънички лентички и се подпъхва равномерно под кожата на пилето, а отгоре се намазва със зехтина.
Отгоре цялата тава се покрива с алуминиево фолио.
Пече се в предварително загрята на 180°C фурна, на средна решетка около час и малко. В края на печенето алуминиевото фолио се отстранява и пилето се връща в печката до получаването на апетитен златисто-кафяв цвят на печеното пиле на фурна.
Приготвено по тази рецепта за пиле върху сол, печеното пиле става много вкусно - сочно, крехко, ароматно, с хрупкава кожичка.
Добър апетит с това крехко печено пиле върху морска сол!