Начин на приготвяне
Маята се разтваря в топлата вода със захарта и се оставя да бухне. Добавят се останалите продукти и яйца без 1 жълтък, той е за намазване.
Замесва се меко тесто и оставяме да втаса на топло за 40 минути. От готовото тесто се отделя малко топче за украса, останалото се разточва на правоъгълна кора.
Намазва се с разтопено масло и поръсваме натрошено сирене, после се навива на руло. Нарязва се на филии и се нареждат в намаслена тава, като леко се застъпват едно с друго.
Отделеното тесто се оформя на тънки фитили и се разпределят край центъра на питката.
Оставя се да почине за 20 минути, намазва се с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна до готовност. Пухкавата пита със сирене и семена е много сполучлива.
Коментари
За празничната трапеза, по специален повод или просто за да зарадвате близките си - пухкава пита със сирене и сметана " , аз сметана не виждам, а прясно и кисело мляко