Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен хляб с квас

Домашен хляб с квас

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542k2
Домашен хляб с квас
Снимка: Евтини Рецепти
2 / 6
07/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
125 мин.
Порции
4
"Искате да се храните здравословно? Започнете от хляба"

Необходими Продукти

  • квас - 200 мл
  • мед - 1 ч.л.
  • сол - 15 г
  • брашно - 750 - 800 г около
  • вода - 400 мл хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След като извадите кваса е добре да го подхраните с 2 с.л. брашно и малко хладка вода и да го оставите на стайна температура. След 2.30 ч. ще бъде готов за използване.

Изсипвате част от брашното, правите кладенче и изсипвате разтворения в хладката вода мед, солта и бъркате да стане на каша. Към нея добавяте отделения квас и започвате да добавяте брашно и да замесвате постепенно.

Тестото с квас става малко по-меко от тестото с мая. След като го омесите го покривате с фолио и го оставяте да втаса. За този процес са необходими около 2-3 ч.

Когато е готова внимателно се премества с тавата за печене, оформя се, поръсва се с брашно и се нарязва отгоре с нож.

Оставя се още 1 час да почине, след което се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса, като при слагането на питката във фурната намалявате на 220 градуса. Пече се до зачервена, вкусна коричка.

А кваса си го отгледах с много обич и грижи. В компотен буркан сложих 3 лъжици пълнозърнесто брашно, сока от 2 зърна грозде и малко водичка, разбърках го с дървена лъжица, като се старах да получа гъста каша като за кекс.

Оставих на топло и всеки ден махах по 3 лъжици и добавях хладка вода и брашно. Но брашното всеки път ми беше различно, единия път бяло, на следващия пълнозърнесто.

Така 5 дни, аз моя квас го забавих малко. На 6-ти ден го замесих по тази рецепта. За първи път ям хляб с квас, но останах страшно очарована от вкуса и аромата му.Този толкова постен хляб имаше вкуса на добруджанките, които са с масло и сирене.

Ще продължавам да си го отглеждам и да си правя тази вкусотия, която на всичко отгоре е и супер здравословна.

Домашният хляб с квас е готов.

На снимките е намазан с домашен пастет от пилешки дробчета.

Източник: Ралица Николаева

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Става ли жилав хлябът с квас?Благодаря!
03.06.2022 00:26
Фати Камберова
Фати Камберова
Страхотно се е получил, браво!
02.11.2016 18:39
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Чудесен е!
02.11.2016 17:06
2
1
Покажи всички подкоментари