Гъби с ориз на фурна

редакция:
EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Гъби с ориз на фурна3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Вкусно постно ястие, което често присъства на трапезата ни самостоятелно или като вкусна гарнитура към месце"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч.
  • гъби - около 350 г
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - стръкчета пресен, за поднасяне
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • бял пипер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изплакнете ориза и го отцедете без да го киснете. Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Загрейте олиото в тенджера и запържете накълцаните праз и чесън, нарязан по-едро.

Щом омекнат, добавете гъбите и задушавайте, докато и те омекнат. Прибавете ориза и бъркайте до запържването му. Долейте 1 ч.ч. вода, овкусете с подправките на вкус и изчакайте оризът да абсорбира течността.

Прехвърлете в голяма тава, долейте 5 ч.ч. топла вода и сложете ястието да се изпече до набъбване на ориза. Пече се в предварително загряна на 180-190 градуса фурна.

Поднесете с накълцан пресен лук.

Виж също как да си направиш ризото с гъби, вкусно ризото с манатарки или научи за какво са полезни гъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
511
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Обичам гъби с ориз, аз добавям и моркови. Много вкусно става
28.03.2023 15:00
1
1
Дани  Динкова
Дани Динкова
Днес за първи път правя гъби с ориз по тази рецепта, и се получи прекрасно!
15.03.2022 23:08
1
1
пенчо клисуров
пенчо клисуров
Днес за пореден път го приготвям...няма грешка....всеки път се получава
09.07.2018 12:53
1
Елена Николова
Елена Николова
Прекрасно!
13.03.2014 10:44
1
1
мария
мария
точно така го приготвям гъби с ориз! Зная го от мама!
29.09.2013 15:59
4
1