Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в купа. Отмерваме 1 ч.ч. от 200 мл прясно мляко. Стопляме прясното мляко и в него слагаме 1/2 от кубче прясна мая. Слагаме още и 1 с.л. брашно и щипка захар.
Разбъркваме и оставяме да шупне маята. Правим кладенче в брашното. Чукваме едно по едно две яйца. Прибавяме 1 ч.л. сол. Отмерваме си зехтина и го прибавяме и него към другите продукти.
След като е шупнала и маята прибавяме и нея вътре. Замесваме тестото. После го прехвърляме на набрашнена маса и продължаваме да месим. Трябва да се получи хубаво, меко тесто.
В купа се натрошаваме сиренето с вилица. Аз използвах меко домашно сирене. Препоръчвам да използвате твърдо сирене /саламурено/, като го оставите малко да изсъхне в хладилника.
Разбиваме с вилица и един белтък, който сме отделили преди това. Жълтъкът ще го използваме за намазване на кифлите. Към жълтъка добавяме и 2 с.л. прясно мляко. Разбъркваме по отделно двете смеси.
Омесеното тесто го отделяме на страна и го завиваме да втаса на топло за 35 мин. Можем да го завием с кухненска кърпа. След като втаса го делим на 2 – 4 части. Всяка част разточваме на кръг. Режем триъгълници с нож.
В широката част на всеки триъгълник слагаме сирене и навиваме. Аз използвах домашно меко сирене. Нареждаме всички кифли. Аз сложих от сместа, навих и след това краищата ги извих напред и притиснах.
Оставяме пак да втасат за 30 мин. След като се надуят, ги мажем с разбития жълтък с прясно мляко. Поръсваме с ким целите кифли.
Получава се меко пухкаво жълто тесто. Печем на 180 градуса в загрята фурна до готовност. Получават се от дозата 2 големи тави от фурната. Рецептата е от кулинарен блог.