Филе Елена

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Филе Елена
Снимка: Elena Todorova
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"И не забравяйте, готовото филе Елена се реже тънко, тънко, мераклийски, поднася се с червено вино и се консумира в компанията на приятели!"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 рибица, бонфиле
  • сол
  • чесън - 1 глава почистен и пресован
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибицата, бонфилето хубаво от мазнината и го подрежете, за да се подравни. Сложете го в съд и обилно го покрийте със сол. Оставете така за 1 денонощие.

След това го измийте от солта и го сложете на проветриво място. След 1 час го намажете хубаво с пресования чесън и го осолете с черен и червен пипер и чубрица.

От единия край прекарайте връв и го завържете на проветриво място. След около 3 седмици вашето филе Елена е готово.

Съхранявайте сушеницата в хладилник, увито в хартия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
517
43
34
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дида
Дида
Аз го правя със саламура - на 1 л вода - около 1 ч.ч. морска сол. Познава се дали е добра саламурата, като сложиш в нея яйце, което да се покаже колкото монета от един лев отгоре. Месото се кисне за 24 часа, като плътно го притискам в тенджерата с една чиния. Моите парчета са доста големи - около 40 см дължина и около 15-20 см е лицето на филето. След това наръсвам само чубрица и малко смлян черен пипер върху плота в кухнята и овалвам месото. Преди да го овалям, го поизцеждам, но не го попивам. С дебел конец го пробивам два пъти, за да е по-стабилно и висвам на прът, на терасата. Съхненето става за не повече от 10-15 дни. Тази година направих повече парчета и се питам дали мога да съхранявам филето във фризера? Някой съхранява ли го така? Нямам място в хладилника, а искам да имам месце чак до другата зима.
23.01.2016 14:38
14
6
2
Покажи всички подкоментари
Paur
Paur
Времето за сушене е много!!! Ще стане каиш!
От опит - най представително става не от бонфиле, а от контра филе. Бонфилето изсъхва много. Най-вкусно и бавно - от врат.
Приготвям го така - почиствам от ципите, надупчвам с окрехкотител или вилица, намазвам със захар(плодова), заривам в едра сол, след 24 часа - по горната процедура. Съхне...докато изсъхне и се втвърди отгоре добре.
Един секрет - след свалянето от теля - поставете в найлонова торбичка, в хладилника и почакайте около седмица. Влагата от средата ма месото се преразпределя навън и консистенцията става отлична... дано съм бил полезен
14.08.2013 09:45
52
4
илиян
илиян
с каква сол се осолява?ситна или едра сол?
22.12.2012 22:27
24
2
Драгана
Драгана
Просто вземаш парче рибица и ги овкусяваш
27.10.2012 13:59
2
3
Martin
Martin
Рецептата ми харесва и бих желал да пробвам, но би ли уточнил как точно да се нареже месото за да се подправи? На гребен, по дължина на бута или някакъв друг начин?
25.10.2012 14:55
2
1
2
Покажи всички подкоментари