Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Сочно пиле с плънка и гарнитура ориз

Сочно пиле с плънка и гарнитура ориз

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Сочно пиле с плънка и гарнитура ориз
Снимка: Илияна Димова
1 / 4
01/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Има време за диети и време за ядене на сочно пиле с плънка и гарнитура от ориз"

Необходими Продукти

  • пиле голямо охладено - 1 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • морков - 1 бр.
  • лук - 1 бр.
  • олио
  • краве масло
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме ориза. В олио (3-4 с.л.) слагаме почистени и настъргани лук и морков и с малко вода, задушаваме няколко минути. Като останат на мазнина, ръсваме черен пипер и сол на вкус и сипваме измития с няколко води ориз. Разбъркваме няколко пъти и наливаме топла вода (2 и 1/2 ч.ч.). Варим, докато оризът и зеленчуците омекнат и водата се изпари. Дръпваме ориза от котлона.

Пилето измиваме добре. Слагаме в огнеупорен съд с капак. Намазваме пилето с малко олио. Поръсваме със сол, червен пипер и малко брашно. Намазваме добре от всички страни с подправките.

В овкусеното пиле слагаме от оризовата плънка и зашиваме или закрепваме с клечки, за да не излезе плънката при печене (плънката, която остава, запазваме за допълнителна гарнитура, като няколко минути, преди да е готово пилето, наливаме малко вода и допълнително възваряваме ориза и зеленчуците ).

На няколко места под кожата на пилето слагаме парченца краве масло, а също и по пилето.

Наливаме малко вода в съда (приблизително 1 и 1/2 ч.ч. ). Слагаме капак и слагаме в студената фурна. Включваме на 200 градуса и печем пилето до готовност. По време на печене, ако трябва да доливаме вода, да внимаваме да е по-топла, да не се счупи огнеупорният съд.

При необходимост, преди да извадим от фурната, махаме капака да се запече пилето до златисто.

Сервираме готовото пълнено пиле допълнително с оризовата плънка и полято със соса от печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: