Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с маслини и сирене

Питка с маслини и сирене

Питка с маслини и сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Маслините придават на питката великолепен аромат, на който никой не може да устои, дори и онези, които са на диета"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 хладко
  • брашно - 800 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 25 г прясна
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • черни маслини - 100 г без костилка
  • сирене - 150 г
  • масло - 150 г за намазване на тестото
  • За намазване на питката
  • жълтък - 2 бр.
  • прясно мляко - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 4 с.л. прясно мляко сложете начупената мая, захарта и 1 с.л. от брашното. Покрийте и оставете да шупне.

Към останалото мляко сложете яйцата, олиото, шупналата мая и разбъркайте.

В брашното направете кладенче, изсипете сместа и солта. Започнете да месите като приемате постепенно от брашното. Покрийте тестото и оставете да удвои обема си.

В една купичка натрошете сиренето, а в друга нарежете маслините.

Втасалото тесто разделете на четири равни къса. Към единия сложете маслините и премесете.

Върху набрашнен плот го разточете на кръг с размер на тавата, в която ще печете.

Разтопете маслото и го намажете. Поставете го в тава, застлана с хартия за печене.

Останалото тесто разточете на три правоъгълника. Намажете всеки един с масло, поръсете със сирене и ги сложете един върху друг.

Навийте на руло и срежете на две по дължина. Усуквайте и го сложете и него в тавата. Покрийте и оставете повторно да втаса.

Разбийте жълтъците с прясното мляко и намажете втасалата питка.

Печете в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.

Питката с маслини и сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: