Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик със сирене и маслини

Тутманик със сирене и маслини

Тутманик със сирене и маслини
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Вкусен тутманик с маслини и сирене - ще ви се услади повече, отколкото предполагате"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 - 550 г
  • яйца - 1 + 1 белтък
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • мая - 7 г суха
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • плънка
  • сирене - 150 г
  • маслини - 15 бр.
  • краве масло - 70 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за този пухкав тутманик е добре да са на стайна температура.

Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята и захарта. Покрийте съда с кърпа и оставете за 10 минути, докато маята се активира и на повърхността се образуват балончета.

Пресейте брашното и солта в дълбока купа и направете кладенче. Прибавете всички продукти за тестото.

Замесва се меко тесто, което се намазва със зехтин и се оставя да втаса до удвояване на обема.

След това омесеното тесто се премества и се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник върху набрашнена повърхност и се намазва с меко масло.

На първата се слага сирене, на втората - нарязани на ситно маслини, на третата отново сирене.

Поставят се една върху друга и се правят разрези на разстояние 2 см от двете страни. След това се преплитат.

Двата края на полученото руло се събират, за да се образува кръг.

Поставя се в намазана с масло тава (26 см) и се оставя отново да втаса за 20-30 минути.

След това се намазва със заделения жълтък, смесен с малко вода.

Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 30-35 минути в предварително загрята фурна. По средата на печенето се слага фолио, за да не прегори.

Страхотен пухкав тутманик със сирене и маслини с аромат на масло.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: