Начин на приготвяне
В 4 с.л. прясно мляко сложете начупената мая, захарта и 1 с.л. от брашното. Покрийте и оставете да шупне.
Към останалото мляко сложете яйцата, олиото, шупналата мая и разбъркайте.
В брашното направете кладенче, изсипете сместа и солта. Започнете да месите като приемате постепенно от брашното. Покрийте тестото и оставете да удвои обема си.
В една купичка натрошете сиренето, а в друга нарежете маслините.
Втасалото тесто разделете на четири равни къса. Към единия сложете маслините и премесете.
Върху набрашнен плот го разточете на кръг с размер на тавата, в която ще печете.
Разтопете маслото и го намажете. Поставете го в тава, застлана с хартия за печене.
Останалото тесто разточете на три правоъгълника. Намажете всеки един с масло, поръсете със сирене и ги сложете един върху друг.
Навийте на руло и срежете на две по дължина. Усуквайте и го сложете и него в тавата. Покрийте и оставете повторно да втаса.
Разбийте жълтъците с прясното мляко и намажете втасалата питка.
Печете в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.
Питката с маслини и сирене е готова.