Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Селски банички със сирене

Селски банички със сирене

Селски банички със сирене
Снимка: Илияна Димова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
20 бр.
"Още помним как баба ни приготвяше за закуска тези вкусни селски банички. Подарете вкусни спомени на семейството си и вие"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • мая - 1/ 4 кубче прясна
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 /2 ч.л.
  • брашно - бяло
  • за намазване и плънка
  • мазнина - 2 ч.ч. разтопена (мас или краве масло)
  • сирене - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко стопляме прясно мляко (1 ч.ч.) и вода (1 ч.ч.). Към тях прибавяме кристална захар (1/2 ч.л.) и прясна мая (1/4 кубче), брашно (5 с.л.). Разбъркваме и оставяме на топло да се активира маята.

Когато е готова, към сместа прибавяме олио (3 с.л.), сол (1 ч.л.) и брашно, колкото поеме за еластично тесто. Оставяме тестото завито да втаса и когато е готово, правим топки, малко по- големи от яйце.

Разточваме всяка на кора върху набрашнена повърхност. Намазваме с разтопена мазнина (мас или краве масло по избор). Поръсваме малко натрошено сирене навсякъде. Прегъваме двата срещуположни края на кората един към друг и допираме.

Намазваме отново с мазнина и сгъваме баничката на квадрат. Така приготвяме всички банички.

Оставяме върху набрашнена повърхност, докато направим всички банички, и трябва да са покрити с кърпа или полиетиленово фолио, за да не хванат коричка.

Когато всички банички са готови, изпичаме на сач, или на тиган, като преди да сложим да се печат, леко разточваме на кори. Мажем сача или тигана с разтопена мазнина преди печене на всяка баничка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
58
41
30
20
10
Дай твоята оценка: