Начин на приготвяне
Леко стопляме прясно мляко (1 ч.ч.) и вода (1 ч.ч.). Към тях прибавяме кристална захар (1/2 ч.л.) и прясна мая (1/4 кубче), брашно (5 с.л.). Разбъркваме и оставяме на топло да се активира маята.
Когато е готова, към сместа прибавяме олио (3 с.л.), сол (1 ч.л.) и брашно, колкото поеме за еластично тесто. Оставяме тестото завито да втаса и когато е готово, правим топки, малко по- големи от яйце.
Разточваме всяка на кора върху набрашнена повърхност. Намазваме с разтопена мазнина (мас или краве масло по избор). Поръсваме малко натрошено сирене навсякъде. Прегъваме двата срещуположни края на кората един към друг и допираме.
Намазваме отново с мазнина и сгъваме баничката на квадрат. Така приготвяме всички банички.
Оставяме върху набрашнена повърхност, докато направим всички банички, и трябва да са покрити с кърпа или полиетиленово фолио, за да не хванат коричка.
Когато всички банички са готови, изпичаме на сач, или на тиган, като преди да сложим да се печат, леко разточваме на кори. Мажем сача или тигана с разтопена мазнина преди печене на всяка баничка.