Начин на приготвяне
За блата разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Този блат няма набухвател и е много важно да разбием яйцата добре.
Пресяваме брашното и ванилията и ги добавяме на части при яйчената смес, като разбъркваме внимателно с шпатула. След като сме смесили всичко добре, изсипваме сместа в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Блатът е готов, когато забием шишче в него и го извадим сухо. Не отваряйте фурната през първите 10 минути от печенето - в противен случай блатът ще спадне.
Изваждаме готовия блат и го обръщаме върху навлажнена кърпа, отстраняваме хартията и го навиваме на руло. Направете крема, като разбиете сметаната и към нея прибавете нарязаните на дребно шоколад и ягоди.
След като блатът се охлади, го развиваме и го намазваме с готовия крем и после отново навиваме на стегнато руло. Преместваме рулото в поднос, намазваме от всички страни с разбитата сметана и поръсваме с нарязан на дребно шоколад.
Върху рулото с помощта на лъжици оформяме топки от сметана и декорира ме с ягоди и листа мента.