Фокача със сушени домати и маслини

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВАИноватор2913968283
15/11/2016
"Дали от сушените домати или маслините, но направо не можем да се наситим на тази ароматна фокача "
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо852
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • За тестото
  • мая - 1/2 пакетче
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 300 мл /хладка/
  • зехтин - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • За гарниране
  • сушени чери домати - 1 малък буркан /300 г/ в олио и билки
  • маслини - 100 г
  • риган
  • босилек
  • зехтин - 2 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 50 мл вода. Пресейте брашното и добавете към него солта. Налейте останалото количество вода към маята, прибавете зехтина и постепенно наливайте към брашното и замесете меко тесто.

Сложете го в намазнена тавичка, покрийте със свежо фолио и оставете да удвои обема си за около 30 мин. След това разстелете в тавата и оставете да почине за още 20 мин.

След като тестото е втасало повторно, добре го намазнете със зехтин и направете вдлъбнатини. Подредете доматите, маслините и поръсете с подправките /босилек и риган/. За предпочитане е да са пресни, но и сухите ще свършат работа.

Печете фокачата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 мин до получаване на приятен златист загар. Когато е готова, изваждате от фурната и покривате с алуминиево фолио да се задуши.

Забележка: Фокачата е плосък италиански хляб, но в моя случай явно тавата ми дойде малка и много се повдигна, за следващия път ще знам да го направя в по-голяма тава. Въпреки това се получи много ароматна и мека.

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар