Начин на приготвяне
Разтворете маята в 50 мл вода. Пресейте брашното и добавете към него солта. Налейте останалото количество вода към маята, прибавете зехтина и постепенно наливайте към брашното и замесете меко тесто.
Сложете го в намазнена тавичка, покрийте със свежо фолио и оставете да удвои обема си за около 30 мин. След това разстелете в тавата и оставете да почине за още 20 мин.
След като тестото е втасало повторно, добре го намазнете със зехтин и направете вдлъбнатини. Подредете доматите, маслините и поръсете с подправките /босилек и риган/. За предпочитане е да са пресни, но и сухите ще свършат работа.
Печете фокачата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 мин до получаване на приятен златист загар. Когато е готова, изваждате от фурната и покривате с алуминиево фолио да се задуши.
Забележка: Фокачата е плосък италиански хляб, но в моя случай явно тавата ми дойде малка и много се повдигна, за следващия път ще знам да го направя в по-голяма тава. Въпреки това се получи много ароматна и мека.
Коментари