Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме добре праза и нарязваме на ситно. Моркова белим и настъргваме на ренде. Картофите белим и нарязваме на малки кубчета.
В зехтин и малко вода слагаме да се задушат зеленчуците (праз, морков, картофи и джинжифил). Когато останат на мазнина, ръсваме брашно (2 ч.л.) , посоляваме на вкус, разбъркваме и наливаме вода (1 л). Оставяме супата да се вари.
Когато зеленчуците омекнат и течността поизври, пасираме с пасатор хомогенно. Ако е необходимо, доливаме топла вода или варим още супата до предпочитаната гъстота.
Поднасяме супата с домашно изпечени крутони, приготвени, като нарязваме филийките хляб на малки кубчета ( хлябът да е по-сух ). Слагаме хлебните кубчета в тавичка. Поръсваме със струйка зехтин, сол и къри (подправка) на вкус.
Запичаме във фурна (като периодично разбъркваме), докато станат с приятен загар и хрупкави.