Сиропиран гръцки сладкиш

Сиропиран гръцки сладкиш
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Този гръцки сладкиш е наслада на небцето и радост за душата!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 400 г
  • масло - 50 г за намазване
  • крем
  • прясно мляко - 600 мл
  • грис - 1 к.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • сироп
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 с л
  • кокос - 1 с.л. зелен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се сиропът, като вода и захар в подходящ съд се сваряват за 5 минути, накрая се сипва лимоновият сок и оставяме да се охлади.

Загрява се прясното мляко и сипваме гриса, като се бърка непрекъснато.

Разбиват се яйцата със захарта и ванилията, кремът се сваля от огъня и постепенно сипваме яйчената смес, като се разбърква добре. Накрая се добавя маслото, разбърква се, докато се разтопи.

Намазва се дъното на тавичка с масло, отгоре се застилат половината кори, като всяка се намазва с разтопено масло.

Отгоре се разпределя кремът на равен слой и нареждаме останалите кори, които също се намазват с масло. Нарязва се на квадрати, намазва се с масло.

Печем в загрята фурна 200 градуса до златисто.

Изважда се и поливаме със изстиналия сироп, отгоре поръсваме зелен кокос и оставяме сиропирания сладкиш да попие.

Да ви е сладко!

Сиропираният гръцки сладкиш е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
58
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Недялка Георгиева
Недялка Георгиева
Много добре се получи!!!
09.02.2017 19:46
3
marcheva14
marcheva14
Чудесно изглежда на снимката. Това трябва да е гръцката баница "Бугаца" - с крем между корите. За мен е много малко маслото на 400 г кори само 50 г....аз я приготвям със 150 г масло. Много я харесвам, но слагам и мастикс - начукан, придава ѝ прекрасен аромат.
20.11.2016 00:52
1
5
1
Покажи всички подкоментари