Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Плата»Плато с постни вкусотии за Бъдни вечер

Плато с постни вкусотии за Бъдни вечер

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Плато с постни вкусотии за Бъдни вечер2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
165 мин.
Порции
6
"Посрещнете най-светлия християнски празник с това богато плато, пълно с най-вкусните традиционни български пълнени сарми и чушки И наздраве!"

Необходими Продукти

  • за пълнените чушки
  • чушки - 12 - 14 бр. сухи
  • боб - 400 г сварен
  • лук - 2 глава
  • моркови - 1 бр., по желание
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • джоджен
  • за лозовите сарми
  • лозови листа - 14 - 16 бр.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • стафиди - 1 шепа
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица
  • за постните сарми
  • зелеви листа - 12 - 14 бр.
  • картофи - 4 - 5 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • праз - 2 стръка
  • чушки - 2 - 3 бр., печени червени
  • царевица - 10 - 150 г
  • копър - 1 връзка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на пълнените чушки:

В купа сложете измитите и почистени от семките чушки. Залейте ги с гореща вода и оставете около 20 минути да омекнат. Извадете и ги оставете да се отцедят. В тиган сипете олио. Нарежете лука и моркова и ги запържете.

Прибавете червения пипер, подправките и боба. Налейте малко вода и оставете да къкри, докато изври. С получената смес напълнете сухите чушки. Потопете на всяка пълнена чушка отвора в брашно и подредете в тава.

Приготвяне на лозовите сарми:

В тиган с малко олио запържете лука. Добавете ориза и след като се позапържи, прибавете стафидите и подправките. Сипете малко вода и след като оризът я поеме, свалете от котлона. Вземете един лозов лист.

Сложете в средата 1 ч.л. от плънката и загърнете от двете страни. След това навийте внимателно на стегнато рулце. По същия начин направете и останалите сарми. Подредете ги в тавата при чушките.

Приготвяне на постните сарми:

Нарежете картофите на кубчета и ги сварете в подсолена вода почти до омекване. В тиган с 2-3 с.л. олио запържете ситно нарязания праз, настъргания морков и чесъна. След като се позапържат, прибавете нарязаните печени чушки, царевицата и подправките.

Получената смес прибавете към отцедените картофи. Добавете малко олио/зехтин и разбъркайте добре. От получената плънка и зелевите листа направете сармите. Подредете ги в тавата при чушките и лозовите сарми.

Сипете вода и завийте тавата с фолио. Сложете във фурната на 180 градуса и печете около 60 минути. Накрая свалете фолиото и допечете за още 15 минути или до готовност.

Платото с постни вкусотии за Бъдни вечер е много вкусно.

Разгледай още празнични рецепти за Бъдни Вечер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: