Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача Никулденски шаран

Погача Никулденски шаран

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Погача Никулденски шаран
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Изненадайте за празника близките си не само с традиционния пълнен шаран, но и с тази великолепна погача Никулденски шаран"

Необходими Продукти

  • брашно - около 600 г
  • мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 300 мл
  • яйце - 1 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • за намазване
  • яйце - 1 бр.
  • олио - 2 - 3 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и добавете солта.

В друга купа разтворете маята в топлото мляко заедно със захарта. Изсипете сместа в брашното, добавете олиото и яйцето и замесете средно меко тесто.

Оставете да почине 30 минути.

Разделете го на две части. Едната част леко разточете и оформете тялото на рибата. Поставете я в тава върху хартия за печене.

Другата част от тестото разточете и изрежете люспите на рибата. Подредете ги, като леко ги застъпвате.

От останалото тесто направете опашката и перките. Сложете една маслина за око на рибата.

Оставете я да втаса за 40-50 минути и я намажете с яйце, разбито с олиото.

Печете погачата на 200 градуса около 35 минути или до готовност.

Погачата Никулденски шаран е много сполучлива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Благодаря за разкошната идея! Получи се супер вкусна питка, макар на вид да не успях да я докарам, тъй като при бухването люспичките на шарана се разделиха и като цяло се обезформи. Но като за първи опит съм доволна :) На следващия Никулден- отново! :)
06.12.2020 21:37