Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и добавете солта.
В друга купа разтворете маята в топлото мляко заедно със захарта. Изсипете сместа в брашното, добавете олиото и яйцето и замесете средно меко тесто.
Оставете да почине 30 минути.
Разделете го на две части. Едната част леко разточете и оформете тялото на рибата. Поставете я в тава върху хартия за печене.
Другата част от тестото разточете и изрежете люспите на рибата. Подредете ги, като леко ги застъпвате.
От останалото тесто направете опашката и перките. Сложете една маслина за око на рибата.
Оставете я да втаса за 40-50 минути и я намажете с яйце, разбито с олиото.
Печете погачата на 200 градуса около 35 минути или до готовност.
Погачата Никулденски шаран е много сполучлива.
Коментари