Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме ориза. Сланинката (почистена от кожичката) нарязваме на ситни кубчета. В тиганче слагаме кубчетата сланина и когато започне да се отделя мазнина, прибавяме нарязан на много ситно лук.
Запържваме, като разбъркваме непрекъснато. Прибавяме измития ориз и стафидите, подправяме с риган, черен пипер, чубрица на вкус, наливаме топла вода (1 ч.ч.).
Когато запръжката остане без течност, дръпваме от огъня и завиваме сарми с лозовите листа. В тенджера слагаме лозови листа и върху тях подреждаме сармите.
Наливаме топла вода, натрошаваме кубче пилешки бульон, слагаме огнеупорна чинийка върху сармите и варим на умерен огън до готовност.
Сварените сармички слагаме в чиния и заливаме с разбити яйце (1 бр.) с кисело мляко (1 ч.ч.) и брашно (1 ч.л.). Готвим, докато се стегне заливката.