Начин на приготвяне
Измиваме праза, почистваме и нарязваме на много дребни парченца. Картофите белим.
В олио (3 с.л.) и малко вода задушаваме праза и като остане на мазнина , прибавяме пушен червен пипер (1 к. л.). Разбъркваме и наливаме гореща вода 8 ч.ч. Прибавяме и картофите, без да нарязваме, както са цели.
Варим супата, докато се сварят картофите, но внимаваме да не се преварят. Изваждаме от бульона и намачкваме на гладко пюре или пасираме с пасатор.
Разреждаме с малко топла вода и изливаме получената кашичка в супата. Разбъркваме и при необходимост доливаме топла вода. Посоляваме на вкус, ръсваме риган и магданоз и варим още няколко минути.
Може да сгъстим супата с разтворено в малко вода брашно. Сервираме с лимонов сок и нарязана на малки кубчета препечена филийка хляб.