Начин на приготвяне
Измиваме добре картофите и слагаме да се сварят в подсолена вода цели, без да белим. Готовите картофи (проверяваме с вилица дали са сварени) изваждаме от водата и охлаждаме. Белим и нарязваме на кубчета.
Намазваме с олио отвътре гювечето. В купа смесваме кубчетата сварени картофи, натрошено сирене (150-200 г) и нарязан ситно праз (4-5 с.л.). Подправяме сместа с чубрица на вкус и разбъркваме.
Прехвърляме сместа в гювечето, похлупваме с капачето, слагаме във фурната и включваме на 200 градуса. Печем приблизително 20-30 минути.
Изваждаме гювечето и счукваме в средата на картофите и сиренето цяло яйце.
Поръсваме с червен пипер (лют или сладък по вкус). Слагаме парченце краве масло и връщаме гювечето във фурната, да се стегне яйцето.
Поднасяме с пресен магданоз и люта пиперка.
Коментари